Bekæmpelse af bjørneklør

Vi anbefaler at du bekæmper bjørneklør hurtigst muligt efter at du opdager dem i din have. Dette kan gøres på flere måder, bla. via kemi og på en mere skånsom måde uden brug af kemi. Vi har gode erfaringer med begge metoder.

Hvorfor bekæmper man bjørneklør?

Bjørneklør bekæmpes fordi det er en invasiv art, som de de fleste kommuner rundt om i landet
helst ser at man bekæmper hurtigst muligt. Udover at er invasive, så er de ikke særlig rare at komme i nær kontakt med. Da de besidder en ubehageligt gift på deres blade, som kan give meget ubehagelige skadefølger at få på sig.
Skulle du komme i kontakt med en bjørneklo, skal du skynde dig at vaske dig grundigt, så du får skyllet saften væk.
Undgå derefter at få sollys på det ramte område i nogle dage.

Hvordan kan de bekæmpes?

Bjørneklør kan bekæmpes på flere forskellige måder, både via sprøjtemidler (kemi) eller via rodstikning, kontinuerlig slåning med maskine, eller via afdækning så de ikke længere får sollys. Alle metoder virker på sigt.
Bemærk at det dog kan tage flere sæsoner før du kommer helt af med dem da frøene ophober sig længe i jorden. Derfor er det vigtigt at du får startet bekæmpelsen hurtigst muligt, vi anbefaler at du får starter behandling allerede i april-maj, og får fulgt op på
bjørneklørne frem til August – September, for at sikre at
der ikke spirret nye imellem tiden.

Bekæmpelse med kemi

Denne metode vil oftest være at foretrække hvis du er plaget af rigtig mange bjørneklør.
Ved sprøjtning går der ca. 14 dage til 3 uger før planten visner helt ned. Det er vigtigt at man skære skærmen af hvis den har nået at danne skærm inden bekæmpelses tidspunktet. Dermed når den ikke at kaste frø, så den dermed kan formere sig yderligere.

Bekæmpelse uden kemi

Den typiske bekæmpelses metode uden kemiske virkemidler vil være rodstikning, dette anbefales hvis du kun har få bjørneklør stående som du vil have bekæmpet. Derudover kan man afdække dem med sort plast og dermed stoppe drivhuseffekten, ved at fjerne et af plantens vigtigste levevilkår, nemlig sollys.
Den nemmeste metode er dog ved slåning, dette kræver dog at man er vågen og vaks og allerede går på jagt efter dem i april-maj da man helst skal slå dem ned så hurtigt som muligt at de opdages. Så man dermed kontinuerligt kan slå dem ned hver gang de gror op igen.
For så til sidst at få dem udpinet, bemærk at bjørneklørne dog vil have tildens til at sætte skærm langt hurtigere end normalt da de går i overlevelsestilstand.

Prisen for bekæmpelse?

Det er svært at fastsætte en pris på bekæmpelse af bjørneklør da det er individuelt hvor mange behandlinger det kræver for at få dem bekæmpet.
Derudover er der også forskel på om du vælger metoden med kemi eller uden kemi. Derfor er det bedst at vi kommer forbi og vurdere opgavens omfang og dermed når til enighed om hvilket metode valg der giver mest mening for at løse opgaven bedst muligt.